ACTE INAUGURAL I SESSIONS DIVULGATIVESACTE INAUGURALConcert Sophie Klussmann & Hopkinson Smith
‘Le Jaulne et Bleu’ - Cançons del Renaixement’
Dimecres 11 d’octubre a les 21.00 hores
Església de Sant Pere de Monistrol de Montserrat Obres de: Anònims s. XVI, Sermisy, Moulu, Tromboncino, Cara, Holborne, Campian, Dowland i Pilkington
Entrada general a preu únic de 10 € (venda a taquilla una hora abans del concerto)
Alumnes del curs: gratuït
SOPHIE KLUSSMANN

Foto: Marco Borggreve
Nascuda a Friburg (Alemanya),
Sophie Klussmann va estudiar als conservatoris de música de Detmold i Colònia. Els seus premis inclouen el Concurs Mozart de Würzburg i la Trude Eiperte Stiftung. És una versàtil cantant de concerts, òpera i recital que ha treballat amb directors com V. Jurowski. H. Rilling, I. Metzmacher, M. Janowski, M. Gielen i M. Bosch i amb orquestres com: Orquestra de la Ràdio de Berlín, Konzerhaus de Berlín, SWR Orchestra, Staatsphilharmonie Nürnberg, Orchestre de Chambre de París, Tohhalle Orchestra Zürich i Wiener Akademie.
El 2022 va debutar a la Copenhaguen Philharmonic Hall amb Christoph Eschenbach, interpretant el Requiem Alemany de Brahms. En el camp de l’òpera ha cantat les parts de soprano de Pamina, Nanneta, Dorinda, Wellgunde i Waldvogel. El 2021/22 va cantar el paper principal de “La viuda alegre” de Franz Léhar al Teatre Estatal de Cottbus.
En el camp de la música antiga ha treballat amb l’Akademie für Alte Musik, el Collegium 1704 i la Orchestra of the Eighteenth Century. Darrerament ha començat a col·laborar amb el llaütista Hopkinson Smith. En el camp de la música contemporània ha enregistrat obres de Kurtág, Ligeti i Stockhausen, i en el lied ha actuat al Kuhmo Chamber Music Festival, al Kempen Festival i al Stift Festival Holland. Entre els seus enregistraments en destaquen: Dixit Dominus de Händel (Hamonia Mundi), cançons de Karl Weigl (Capriccio) i cançons de S. Gervasoni (Cine Forum Venezia).
https://www.sophieklussmann.de
HOPKINSON SMITHFoto: Santi Periel
Curriculum a l’apartat ‘PROFESSORAT’https://www.hopkinsonsmith.com/ Hopkinson Smith, en aquest cas assumint el rol d’acompanyant, i la soprano alemanya Sophie Klussmann, presenten aquest concert pensat ad hoc com a acte inaugural de l’Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat 2023. La primera part estarà formada per obres de França (chansons au luth) i Itàlia (frottole) de començaments del segle XVI, i la segona per obres del Renaixement anglès de Holborne, Campion, Dowland i Pilkington entorn a 1600.
No hi pot haver un pòrtic més oportú per a una iniciativa eminentment pedagògica com és un curs d’instruments històrics de corda polsada que aquest concert protagonitzat pel mateix mestre, amb la particularitat de la participació de la veu humana. El tractat de Carles i Amat és, sobretot, una obra concebuda per a l’instrument precursor de la nostra guitarra actual com a acompanyant de la veu. En aquest sentit, el fet que Hopkinson Smith s’hagi centrat els darrers anys en el llaüt (després d’haver enregistrat i presentat en concert un extensíssim repertori de guitarra de cinc ordres al llarg de la seva dilatada trajectòria), obliga a seguir la norma en el cas d’aquest concert. Tanmateix, això no va en demèrit de la proposta, car les concordances són evidents, perquè tant el llaüt com la guitarra són membres d’una mateixa família i tenen un perfecte nexe d’unió. Si bé la guitarra fou predominant en l’òrbita hispànica mentre el llaüt ho era a França, Itàlia i Anglaterra, amb el temps la guitarra hispànica va travessar fronteres per irradiar en aquells territoris.
CONFERÈNCIES SOBRE JOAN CARLES I AMAT12, 13 i 14 d’octubreDijous 12 a les 19.00 hores.
DR. MIQUEL BRUGUERAEl Dr. Joan Carles i Amat (1572 - 1642) i el país en què va viure
Centre Cultural Can Gibert (c/ St. Joan, 1)
Entrada lliure

Foto: Col·legi Oficial de Metges de Barcelona
Nascut a Barcelona el 1942,
Miquel Bruguera i Cortada es va doctorar en Medicina amb estudis de postgrau a l’Hópital Saint-Antoine de París i al Royal Free Hospital de Londres.
Ha estat consultor del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor a la Universitat de Barcelona. D’entre els seus càrrecs en altres àmbits de la medicina en destaquen la presidència del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona i del Consell de la Professió Médica del Departament de Salut.
Medalla Narcís Monturiol 2000, Medalla Josep Trueta 2010, Creu de Sant Jordi 2011.
Gran admirador de la figura de Joan Carles i Amat, com a responsable que és de la Galeria de Metges Catalans del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona, inclou una interessant ressenya sobre l’antic doctor monistrolenc.
https://curiositatshistoriamedicina.wordpress.com/ Divendres 13 a les 19.00 hores.
VÍCTOR PÀMIESParaules rimades d’un savi monistrolenc: Els Quatre-cents aforismes catalans
Centre Cultural Can Gibert (c/ St. Joan, 1)
Entrada lliure

Foto: Xavier Dengra
Víctor Pàmies i Riudor (Barcelona 1963) és filòleg, lingüista i bloguer especialitzat en paremiologia. És conegut per les seves publicacions sobre aquesta disciplina i per la seva recopilació de refranys en més d’una vintena de blogs especialitzats i en seminaris per a públic no expert. A partir de l'any 2002 va començar a publicar a Internet diversos estudis sobre paremiologia catalana, tot oferint eines i continguts com un refranyer català-castellà, un recull de dites i frases fetes català-castellà, un diccionari de citacions i un refranyer temàtic, entre altres.
Pel que fa a la seva tasca divulgativa, des de mitjans de la dècada de 2000, ha desenvolupat gran part de la seva activitat a partir de més d'una vintena de blogs que manté. Ha destacat també com a dinamitzador cultural a la xarxa en la realització d'homenatges a personatges clau de la cultura catalana.
L'any 2012 va presentar el Mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans, i el gener de 2020, en col·laboració amb Softcatalà, va fer públic el nou portal Paremiologia Catalana Comparada Digital, on s’hi inclouen 150.000 parèmies de les més de 650.000 que ha recollit durant 25 anys.
És l’autor de la revisió crítica de la nova edició dels Aforismes de Carles i Amat publicat per Morera Edicions el novembre del 2022 sota el títol ‘Dites Catalanes’.
https://vpamies.dites.cat/
Dissabte 14.
DR. FRANCESC XAVIER ALERNL’extraordinari Tractat de Guitarra de Joan Carles i Amat
Local de l’Associació Cultural Art i Esplai (c/del Pont, 2)
Entrada lliureFrancesc Xavier Alern (Barcelona 1969) és Doctor en Història de l’Art i Musicologia (Premi extraordinari de Doctorat 2015, Universitat Autònoma de Barcelona), Llicenciat en Història i
Ciències de la Música i Professor Superior de Música en l’especialitat de Guitarra. La seva formació acadèmica comprèn estudis de Filosofia a la UAB i d’Instruments de corda pinçada
del Renaixement i del Barroc al Conservatori de Vila-Seca.
Actualment, Alern compagina la seva docència com a professor associat de Musicologia de la UAB, on imparteix assignatures de música del Renaixement i de Paleografia musical, amb la
recerca, la interpretació, la crítica musical i la gestió cultural. Anteriorment ha estat docent en escoles i conservatoris com ara l’Escola Superior d’Ensenyaments Musicals de Barcelona (ESEM
- Taller de Músics) i del Conservatori Superior del Liceu. També ha organitzat el seu propi festival de música històrica i ha col•laborat amb diferents formacions de música antiga, realitzant més de trenta concerts els darrers anys. Enguany ha publicat el capítol “Ensenyar i aprendre música a Catalunya als segles XV, XVI i XVII” dins Història de la Pedagogia Musical a Catalunya (Àngels Arnaus, Cèsar Calmell, Reina Capdevila i Santi Riera, coord.), Barcelona: Generalitat de Catalunya i Biblioteca de Catalunya, pàgs. 33-80).
https://www.opusone.cat/xavieralern