11 - 14 d'octubre 2023
Formularis de preinscripció
PRESENTACIÓ

L’Associació Joan Carles i Amat presenta aquesta primera Acadèmia Internacional dedicada a l’il·lustre monistrolenc Joan Carles i Amat amb l’objectiu de donar continuïtat a les activitats de l'Any Joan Carles i Amat  celebrat el 2022 en commemoració del 450è aniversari.

Pel seu perfil polifacètic, Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat, 1572-1642) fou un arquetípic «home del Renaixement»: metge erudit, autor de tractats com el Fructus Medicinaehome de lletres, que va escriure els cèlebres Quatre-cents aforismes catalans, i sobretot, músic i teòric, autor del famós tractat Guitarra Española de cinco órdenes, publicat en primera edició el 1596, considerat el primer d’Europa i que s’ha difós pels cinc continents.

Arran de l’èxit del Concert Commemoratiu del 450è aniversari que va protagonitzar Hopkinson Smith a Monistrol de Montserrat el 24 de setembre del 2022, l’eix central de l’Acadèmia serà el curs d’instruments històrics de corda polsada (guitarra barroca, viola de mà, llaüt i tiorba), obert també a la guitarra clàssica, que impartirà el mateix mestre suïsso-nordamericà, una de les gran icones de la música antiga.

En paral·lel, hi haurà dos cursos de guitarra clàssica impartits per Àlex Garrobé (Escola Superior de Música de Catalunya - ESMUC) i Guillem Pérez-Quer (Conservatori Superior del Liceu), així  com un curs d’iniciació per a infants i joves a càrrec de Marc Rodríguez Ballarà (professor de música de l’Escola FEDAC de Monistrol).

L’acte inaugural de l’Acadèmia serà el Concert de Sophie Klussmann & Hopkinson Smith, concebut expressament per a l’ocasió i que tindrà lloc a l’Església de Sant Pere de Monistrol el dimecres 11 d’octubre a les 21 hores.    

Com a sessions divulgatives s’oferiran tres conferències relacionades amb el perfil mèdic, literari i musical de Joan Carles i Amat a càrrec del doctor Miquel Bruguera, del paremiòleg Víctor Pàmies i del musicòleg Xavier Alern.

Enllaços d’interès:
PROGRAMA DELS CURSOS (12, 13 i 14 d'octubre)
  • Dies 12, 13 i 14 (10.00 - 13.00 h / 15.30 - 18.30 h): classes magistrals de Hopkinson Smith *
  • Dies 12 (09.00 - 13.00 h / 15.30 - 18.30 h) i 13 (09.00 - 13.00 h): classes magistrals d’Àlex Garrobé i Guillem Pérez-Quer **
  • Dia 12 (09.00 - 12.30 h): classes de grau elemental de Marc Rodríguez Ballarà **

LLOC DE REALITZACIÓ:
  • Classes de Hopkinson Smith: Centre Cultural Can Gibert (c/St. Joan, 1)
  • Classes d’Àlex Garrobé i Guillem Pérez-Quer: local de l’Associació Cultural Art i Esplai (c/del Pont, 2) i Local de la Penya Blaugrana (c/Manresa, 3)
  • Classes de Marc Rodríguez Ballarà: Escola Bressol de la FEDAC (c/Germanes Dominiques, s/n)

AUDICIÓ-CONCERT FINAL:

Dissabte dia 14 a les 20.00 hores - local de l’Associació Cultural Art i Esplai
Concert dels alumnes dels cursos
Entrada lliure

* Guitarra barroca, viola de mà, llaüt i tiorba, obertes també a la guitarra clàssica
** Guitarra clàssica
CONDICIONS D’ADMISSIÓ

A cada curs hi haurà dues categories de participants: ACTIUS i OIENTS

A. ALUMNES ACTIUS

Classes magistrals de Hopkinson Smith
Màxim 12 alumnes (lliçons individuals: 45 minuts)
Adjuntar breu currículum i àudio en mp3 d’una peça de lliure elecció (màxim 2 minuts)

Classes magistrals d’Àlex Garrobé i Guillem Pérez-Quer
Màxim 12 alumnes (lliçons individuals: 45 minuts)
És requisit haver cursat a partir de 4t curs de grau professional o equivalent

Classes de nivell elemental de Marc Rodríguez Ballarà
Màxim 10 alumnes
Alumnes admesos fins a 3r curs de Grau Mitjà

B. ALUMNES OIENTS (amb dret a participar als debats)
Fins a completar aforament (consultar amb l’organització)
PREUS

A. ACTIUS
  • Curs de Hopkinson Smith: 160 € - Inclou el dinar dels tres dies (activitat subvencionada)
  • Cursos d’Àlex Garrobé, Guillem Pérez-Quer: 25 € - Inclou el dinar dels tres dies de classe (activitat subvencionada). Consulteu al Formulari el preu global en cas d'escollir ambdós professors

B. OIENTS
  • Curs de Hopkinson Smith: 80 € - Inclou el dinar dels tres dies (activitat subvencionada)
  • Cursos d’Àlex Garrobé, Guillem Pérez-Quer: 15 € Inclou el dinar dels tres dies de classe (activitat subvencionada)

NOTA: Per al curs de Hopkinson Smith és possible la modalitat d’oient a temps parcial: un dia 25 € / dos dies 50 €
PROFESSORAT

HOPKINSON SMITH

https://associaciojca.org/media/HOPKINSON%20SMITH.jpg
Foto: Judith Schlosser

Nascut a New York el 1946 i graduat a Harvard el 1972, és reconegut com un dels millors especialistes mundials en instruments històrics de corda polsada. El 1973 va venir a Catalunya per estudiar amb Emili Pujol, gran estudiós de l’obra de Joan Carles i Amat, i posteriorment es va traslladar a Suïssa per formar-se en llaüt amb Eugene Dombois a l’Schola Cantorum Basiliensis. Allí, conjuntament amb Jordi Savall, va fundar Hespèrion XX, formació amb la qual col·laborà durant deu anys. Des de mitjans dels 80 es va centrar en la interpretació en solitari, i des d’aleshores acumula enregistraments, concerts i masterclasses arreu del món.
D’entre els reconeixements a la seva extensa discografia, en destaquen les resseyes a mitjans com el New York Times, les revistes Grammophone o BBC Music i els tres premis Dyapason d’Or (equivalent als Grammy) pels enregistraments de John Dowland (2005), Francesco da Milano (2009) i Johann Sebastian Bach (2013).
Viu a Basilea (Suïssa), on és professor emèrit de la Schola Cantorum Basiliensis i actualment imparteix classes de postgrau a l’Institut für Hochschulentwicklung und Weiterbildung de la Musikakademie Basel. A l’Schola Cantorum ha format, entre molts altes, músics com Rolf Lislevand, Xavier Díaz-Latorre, Evangelina Mascardi o Edin Karamazov. A més de la docència a Suïssa, imparteix classes magistrals a Europa, Àsia, Austràlia i Amèrica. Hopkinson Smth va ser el protagonista del Concert Commemoratiu del 450è aniversari de Joan Carles i Amat el 24 de setembre del 2022 a Monistrol de Montserrat, al costat de l’actriu Sílvia Bel.
https://www.hopkinsonsmith.com/
 

ÀLEX GARROBÉ

 https://associaciojca.org/media/alexgarrobe.jpg
Foto: Laia Garrobé

Des que va guanyar el 1r Premi al Concurs de Guitarra Fundación Guerrero i al Concurs de Joventuts Musicals d'Espanya, la seva carrera concertística s'ha desenvolupat en més de quaranta països, actuant en prestigioses sales internacionals com el Concertgebouw d'Amsterdam, l'Auditori de Radio France de París, l’Auditorio Nacional de Madrid, el Palau de la Música Catalana de Barcelona o l’Auditori Lutowslasky de Varsòvia.
Ha estrenat obres de diversos compositors contemporanis, d’entre les que en destaquen el Concerto Mare Nostrum de Salvador Brotons, …di un soffio d’aura d’Agustí Charles o el Concierto de Petrer de Simone Iannarelli (en cada cas com a solista amb orquestra).
Doctor en Història de l'Art i Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat professor al Centro Superior de Música del País Vasco (MUSIKENE), a l'Escola de Música de Barcelona-UAB i actualment ho és a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). També imparteix classes magistrals arreu del món.
Ha editat sis CD amb els segells Harmonia Mundi, Opera Tres i Columna Musica. Després d'escoltar el seu CD dedicat als compositors britànics, Sir Malcolm Arnold va opinar que era: "Una interpretació magistral", a la qual va afegir "És gratificant escoltar la música interpretada tan magníficament".
https://www.alexgarrobe.com/about.html


GUILLEM PÉREZ-QUER

 https://associaciojca.org/media/GuillemPerez.jpg
Foto: Juan Mario Cuéllar

Considerat per la crítica especialitzada com un guitarrista virtuós, amb una tècnica impecable i una exquisida sensibilitat, capaç de captivar tot tipus de públic en els seus concerts, Guillem Pérez-Quer és un concertista de prestigi internacional, amb una llarga trajectòria, que ha actuat als auditoris més destacats del món.
Va estudiar amb grans mestres com Juan Fco. Garrido, Óscar Cáceres, Leo Brouwer, Betho Davezac, Eli Kassner i la gran guitarrista Maria Luisa Anido –alumna de Miquel Llobet– que el considerava un dels seus millors alumnes.
Guanyador de prestigiosos premis com el Certamen d'Interpretació Manuel de Falla i el XXV Concurs Internacional Maria Canals, entre d'altres. Té tres àlbums publicats amb President Records Ltd. (Londres) juntament amb la seva dona, la guitarrista canadenca Danielle Kassner, amb el duo de guitarra Kassner&Quer.
Imparteix conferències i classes magistrals arreu del món i ha format part del jurat de concursos internacionals de molt diversos països.
És el Cap del Departament de Guitarra del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.
https://guillemperezquer.com/


MARC RODRÍGUEZ BALLARÀ

 https://associaciojca.org/media/MarcRodriguez.jpg
Foto: Escola Municipal de Música de Sant Vicenç de Castellet

Inicia els seus estudis musicals a l’Escola Municipal de Música de Sant Vicenç de Castellet i continua el Grau Mig al Conservatori de Manresa. Realitza els primers estudis de guitarra clàssica amb els professors Xavier Soler i Marina Puigdellívol. Continua al Conservatori amb Josep Maria Mangado i amb Montserrat Masramon, amb qui crearien el primer grup de guitarres del Conservatori. També estudia Magisteri Musical a la UAB, postgrau en Gestió i Polítiques Culturals i màster en Gestió d’Institucions i Empreses Culturals a la UB.
De ben jove entra en el món de la docència a l’Escola Municipal de Música de Sant Vicenç de Castellet, i amb 17 anys comença a donar classes de guitarra. Actualment treballa a l’Àrea de Cultura de l’ajuntament d’aquesta població i a l’Escola FEDAC de Monistrol de Montserrat com a professor de música. També ha treballat a Esclat Música de Manresa, al CEIP Sant Jordi de Fonollosa i Teatre Kursaal de Manresa.
Ha format part i ha acompanyat diferents grups corals de la comarca del Bages i des de fa anys s’encarrega de la coordinació musical de l’Associació Musical Castellet.
http://escolademusica.svc.cat/professorat/
ACTE INAUGURAL I SESSIONS DIVULGATIVES

ACTE INAUGURAL

Concert Sophie Klussmann & Hopkinson Smith
‘Le Jaulne et Bleu’ - Cançons del Renaixement’
Dimecres 11 d’octubre a les 21.00 hores
Església de Sant Pere de Monistrol de Montserrat

Obres de: Anònims s. XVI, Sermisy, Moulu, Tromboncino, Cara, Holborne, Campian, Dowland i Pilkington   
Entrada general a preu únic de 10 € (venda a taquilla una hora abans del concerto)
Alumnes del curs: gratuït


SOPHIE KLUSSMANN

 https://associaciojca.org/media/SophieKlussmann.jpg
Foto: Marco Borggreve

Nascuda a Friburg (Alemanya), Sophie Klussmann va estudiar als conservatoris de música de Detmold i Colònia. Els seus premis inclouen el Concurs Mozart de Würzburg i la Trude Eiperte Stiftung. És una versàtil cantant de concerts, òpera i recital que ha treballat amb directors com V. Jurowski. H. Rilling, I. Metzmacher, M. Janowski, M. Gielen i M. Bosch i amb orquestres com: Orquestra de la Ràdio de Berlín, Konzerhaus de Berlín, SWR Orchestra, Staatsphilharmonie Nürnberg, Orchestre de Chambre de París, Tohhalle Orchestra Zürich i Wiener Akademie.
El 2022 va debutar a la Copenhaguen Philharmonic Hall amb Christoph Eschenbach, interpretant el Requiem Alemany de Brahms. En el camp de l’òpera ha cantat les parts de soprano de Pamina, Nanneta, Dorinda, Wellgunde i Waldvogel. El 2021/22 va cantar el paper principal de “La viuda alegre” de Franz Léhar al Teatre Estatal de Cottbus.
En el camp de la música antiga ha treballat amb l’Akademie für Alte Musik, el Collegium 1704 i la Orchestra of the Eighteenth Century. Darrerament ha començat a col·laborar amb el llaütista Hopkinson Smith. En el camp de la música contemporània ha enregistrat obres de Kurtág, Ligeti i Stockhausen, i en el lied ha actuat al Kuhmo Chamber Music Festival, al Kempen Festival i al Stift Festival Holland. Entre els seus enregistraments en destaquen: Dixit Dominus de Händel (Hamonia Mundi), cançons de Karl Weigl (Capriccio) i cançons de S. Gervasoni (Cine Forum Venezia).
https://www.sophieklussmann.de


HOPKINSON SMITH

 https://associaciojca.org/media/HOPKINSON SMITH 2.jpg
Foto: Santi Periel

Curriculum a l’apartat ‘PROFESSORAT
https://www.hopkinsonsmith.com/


Hopkinson Smith, en aquest cas assumint el rol d’acompanyant, i la soprano alemanya Sophie Klussmann, presenten aquest concert pensat ad hoc com a acte inaugural de l’Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat 2023. La primera part estarà formada per obres de França (chansons au luth) i Itàlia (frottole) de començaments del segle XVI, i la segona per obres del Renaixement anglès de Holborne, Campion, Dowland i Pilkington entorn a 1600.
No hi pot haver un pòrtic més oportú per a una iniciativa eminentment pedagògica com és un curs d’instruments històrics de corda polsada que aquest concert protagonitzat pel mateix mestre, amb la particularitat de la participació de la veu humana. El tractat de Carles i Amat és, sobretot, una obra concebuda per a l’instrument precursor de la nostra guitarra actual com a acompanyant de la veu. En aquest sentit, el fet que Hopkinson Smith s’hagi centrat els darrers anys en el llaüt (després d’haver enregistrat i presentat en concert un extensíssim repertori de guitarra de cinc ordres al llarg de la seva dilatada trajectòria), obliga a seguir la norma en el cas d’aquest concert. Tanmateix, això no va en demèrit de la proposta, car les concordances són evidents, perquè tant el llaüt com la guitarra són membres d’una mateixa família i tenen un perfecte nexe d’unió. Si bé la guitarra fou predominant en l’òrbita hispànica mentre el llaüt ho era a França, Itàlia i Anglaterra, amb el temps la guitarra hispànica va travessar fronteres per irradiar en aquells territoris.    


CONFERÈNCIES SOBRE JOAN CARLES I AMAT
12, 13 i 14 d’octubre

Dijous 12 a les 19.00 hores. DR. MIQUEL BRUGUERA
El Dr. Joan Carles i Amat (1572 - 1642) i el país en què va viure
Centre Cultural Can Gibert (c/ St. Joan, 1)
Entrada lliure

https://associaciojca.org/media/MiquelBruguera.jpg
Foto: Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Nascut a Barcelona el 1942, Miquel Bruguera i Cortada es va doctorar en Medicina amb estudis de postgrau a l’Hópital Saint-Antoine de París i al Royal Free Hospital de Londres.
Ha estat consultor del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor a la Universitat de Barcelona.  D’entre els seus càrrecs en altres àmbits de la medicina en destaquen la presidència del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona i del Consell de la Professió Médica del Departament de Salut.
Medalla Narcís Monturiol 2000, Medalla Josep Trueta 2010, Creu de Sant Jordi 2011.
Gran admirador de la figura de Joan Carles i Amat, com a responsable que és de la Galeria de Metges Catalans del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona, inclou una interessant ressenya sobre l’antic doctor monistrolenc.
https://curiositatshistoriamedicina.wordpress.com/


Divendres 13 a les 19.00 hores. VÍCTOR PÀMIES
Paraules rimades d’un savi monistrolenc: Els Quatre-cents aforismes catalans
Centre Cultural Can Gibert (c/ St. Joan, 1)
Entrada lliure
 
https://associaciojca.org/media/VictorPamies.jpg
Foto: Xavier Dengra

Víctor Pàmies i Riudor (Barcelona 1963) és filòleg, lingüista i bloguer especialitzat en paremiologia. És conegut per les seves publicacions sobre aquesta disciplina i per la seva recopilació de refranys en més d’una vintena de blogs especialitzats i en seminaris per a públic no expert. A partir de l'any 2002 va començar a publicar a Internet diversos estudis sobre paremiologia catalana, tot oferint eines i continguts com un refranyer català-castellà, un recull de dites i frases fetes català-castellà, un diccionari de citacions i un refranyer temàtic, entre altres.
Pel que fa a la seva tasca divulgativa, des de mitjans de la dècada de 2000, ha desenvolupat gran part de la seva activitat a partir de més d'una vintena de blogs que manté. Ha destacat també com a dinamitzador cultural a la xarxa en la realització d'homenatges a personatges clau de la cultura catalana.
L'any 2012 va presentar el Mapa de paremiologia tòpica dels Països Catalans, i el gener de 2020, en col·laboració amb Softcatalà, va fer públic el nou portal Paremiologia Catalana Comparada Digital, on s’hi inclouen 150.000 parèmies de les més de 650.000 que ha recollit durant 25 anys.
És l’autor de la revisió crítica de la nova edició dels Aforismes de Carles i Amat publicat per Morera Edicions el novembre del 2022 sota el títol ‘Dites Catalanes’.
https://vpamies.dites.cat/


Dissabte 14. DR. FRANCESC XAVIER ALERN
L’extraordinari Tractat de Guitarra de Joan Carles i Amat
Local de l’Associació Cultural Art i Esplai (c/del Pont, 2)
Entrada lliure


 https://associaciojca.org/media/FrancescXavierAlern.jpg

Francesc Xavier Alern (Barcelona 1969) és Doctor en Història de l’Art i Musicologia (Premi extraordinari de Doctorat 2015, Universitat Autònoma de Barcelona), Llicenciat en Història i
Ciències de la Música i Professor Superior de Música en l’especialitat de Guitarra. La seva formació acadèmica comprèn estudis de Filosofia a la UAB i d’Instruments de corda pinçada
del Renaixement i del Barroc al Conservatori de Vila-Seca.
Actualment, Alern compagina la seva docència com a professor associat de Musicologia de la UAB, on imparteix assignatures de música del Renaixement i de Paleografia musical, amb la
recerca, la interpretació, la crítica musical i la gestió cultural. Anteriorment ha estat docent en escoles i conservatoris com ara l’Escola Superior d’Ensenyaments Musicals de Barcelona (ESEM
- Taller de Músics) i del Conservatori Superior del Liceu. També ha organitzat el seu propi festival de música històrica i ha col•laborat amb diferents formacions de música antiga, realitzant més de trenta concerts els darrers anys. Enguany ha publicat el capítol “Ensenyar i aprendre música a Catalunya als segles XV, XVI i XVII” dins Història de la Pedagogia Musical a Catalunya (Àngels Arnaus, Cèsar Calmell, Reina Capdevila i Santi Riera, coord.), Barcelona: Generalitat de Catalunya i Biblioteca de Catalunya, pàgs. 33-80).
https://www.opusone.cat/xavieralern
MONISTROL DE MONTSERRAT
 
https://associaciojca.org/media/Monistrol.jpg
Foto: Alba Holgado

Monistrol de Montserrat, bressol de Joan Carles i Amat, és una pintoresca vila de la Catalunya Central ubicada als peus de la Muntanya de Montserrat amb una història mil·lenària, els orígens de la qual es remunten al segle X. No és, però, fins al segle XIV que neix la vila, a partir de l’emblemàtic Pont Gòtic que travessa el riu Llobregat, construït per facilitar l’accés a Montserrat als antics pelegrins.
Monistrol conserva un ric patrimoni històric, manté una intensa activitat associativa i gaudeix de molt bones comunicacions.   

Per a més informació:
http://www.turismemonistrol.cat/

Oficina d’Atenció Ciutadana

Allotjaments
 
Restaurants
ORGANITZA
AMB EL SUPORT DE
COL·LABOREN