Artistes i professoratARTISTESFoto: Santi PerielHOPKINSON SMITHNascut a New York el 1946 i graduat a Harvard el 1972, Hopkinson Smith és reconegut com un dels millors especialistes mundials en instruments històrics de corda polsada. El 1973 va venir a Catalunya per estudiar amb Emili Pujol, gran estudiós de l’obra de Joan Carles i Amat, i posteriorment es va traslladar a Suïssa per formar-se en llaüt amb Eugene Dombois a l’Schola Cantorum Basiliensis. Allí, conjuntament amb Jordi Savall, va fundar Hespèrion XX, formació amb la qual col·laborà durant deu anys. Des de mitjans dels 80 es va centrar en la interpretació en solitari, i des d’aleshores acumula enregistraments, concerts i masterclasses arreu del món.
D’entre els reconeixements a la seva extensa discografia, en destaquen les resseyes a mitjans com el New York Times, les revistes Grammophone o BBC Music i els tres premis Dyapason d’Or pels enregistraments de John Dowland (2005), Francesco da Milano (2009) i Johann Sebastian Bach (2013).
Viu a Basilea (Suïssa), on és professor emèrit de la Schola Cantorum Basiliensis i actualment imparteix classes de postgrau a l’Institut für Hochschulentwicklung und Weiterbildung de la Musikakademie Basel. A l’Schola Cantorum ha format, entre molts altres, músics com Rolf Lislevand, Xavier Díaz-Latorre, Evangelina Mascardi o Edin Karamazov. A més de la docència a Suïssa, imparteix classes magistrals a Europa, Àsia, Austràlia i Amèrica.
El 24 de setembe del 2022, Hopkinson Smth va ser el protagonista del Concert Commemoratiu del 450è aniversari de Joan Carles i Amat a Monistrol de Montserrat, al costat de l’actriu Sílvia Bel. I l’11 d’octubre del 2023 va protagonitzar el Concert Inaugural de l’Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat, també a Monistrol, juntament amb la soprano Sophie Klussmann.
https://www.hopkinsonsmith.com/ SOPHIE KLUSSMANNNascuda a Friburg (Alemanya), Sophie Klussmann va estudiar als conservatoris de música de Detmold i Colònia. Els seus premis inclouen el Concurs Mozart de Würzburg i la Trude Eiperte Stiftung. És una versàtil cantant de concerts, òpera i recital que ha treballat amb directors com V. Jurowski. H. Rilling, I. Metzmacher, M. Janowski, M. Gielen i M. Bosch i amb orquestres com: Orquestra de la Ràdio de Berlín, Konzerhaus de Berlín, SWR Orchestra, Staatsphilharmonie Nürnberg, Orchestre de Chambre de París, Tohhalle Orchestra Zürich i Wiener Akademie.
El 2022 va debutar a la Copenhaguen Philharmonic Hall amb Christoph Eschenbach, interpretant el Requiem Alemany de Brahms. En el camp de l’òpera ha cantat les parts de soprano de Pamina, Nanneta, Dorinda, Wellgunde i Waldvogel. El 2021/22 va cantar el paper principal de “La viuda alegre” de Franz Léhar al Teatre Estatal de Cottbus.
En el camp de la música antiga ha treballat amb l’Akademie für Alte Musik, el Collegium 1704 i la Orchestra of the Eighteenth Century. Darrerament ha començat a col•laborar amb el llaütista Hopkinson Smith. En el camp de la música contemporània ha enregistrat obres de Kurtág, Ligeti i Stockhausen, i en el lied ha actuat al Kuhmo Chamber Music Festival, al Kempen Festival i al Stift Festival Holland. Entre els seus enregistraments en destaquen: Dixit Dominus de Händel (Hamonia Mundi), cançons de Karl Weigl (Capriccio) i cançons de S. Gervasoni (Cine Forum Venezia).
Des del 2023 és professora a la Universität auf Künste Berlin. I l’11 d’octubre d’aquell any, Sophie Klussmann va protagonitzar el Concert Inaugural de l’Acadèmia Internacional Joan Carles i Amat a Monistrol de Montserrat, al costat de Hopkinson Smith.
https://www.sophieklussmann.de NATXO TARRÉSNatxo Tarrés (Barcelona, 1974) es defineix com “una persona apassionada, inconformista, emprenedora i que mira l’horitzó cada dia per rebre la inspiració i seguir caminant”.
D’entre les seves activitats en l’àmbit artístic en destaquen: membre del grup musical manresà Gossos (des de 1993 fins a 2018), amb el qual ha enregistrat més de 30 discos; impulsor del projecte
Natxo Tarrés & The Wireless, en homenatge a Bob Marley (2011 i succesius); membre del grup teatral
Sèmola Teatre (entre 2000 i 2005); membre de l’
Acadèmia Catalana de la Música i patró de la
Fundació Vozes (música per la pau i la integració).
Ha impulsat també projectes d’interacció de la música i el so en les persones, de musicoteràpia i estats modificats de la consciència i tallers específics per a la gent gran.
Motivat per les qüestions de sostenibilitat, ecologisme, holisme, transformació social o mediació, està involucrat en moviments com
Irehom, Institute of Ecotechnics, Universimés, Treeangle Fundation o
Xarxa Global,
País Conscient i Inspiració 2022, etc. Entre 2011 i 2015 va ser el coordinador de Cultura del
Pla Nacional de Valors impulsat per la Generalitat de Catalunya.
Des del 2018 organitza uns “retirs” de 2 o 3 dies anomenats
Silenci, música i interioritat en plena natural en els entorns de Montserrat.
Foto: Plebeyos BailesBELISANA RUÍZNascuda
a Soria, es trasllada a Barcelona, on el 2009 obté el títol superior de
Guitarra Clàssica a l’ESMUC sota la direcció d’Àlex Garrobé, y el 2014,
el títol superior d’Instruments Històrics de Corda Polsada sota la
direcció de Xavier Díaz-Latorre, al mateix centre.
Ha actuat en
festivals i sales com el Festival Internacional Joan Brudieu, el
Festival Joven de Segovia, el Curso Internacional David Russell de
Tudela, l’Auditori de Barcelona, la Sala Glazunov de San Petersburgo, el
Palau de la Música Catalana de Barcelona i el Gran Teatre del Liceu de
Barcelona, entre d’altres. Amb el quartet de guitarres Barcelona4Guitars
ha ofert concerts a l’Església del Pi i al Palau de la Música Catalana.
Ha col•laborat amb Musicologics en la proposta «La millor col•lecció de
guitarres del món» al Museu de la Música de Barcelona, on va
interpretar concerts amb guitarres originals de la col•lecció del Museu.
També
ha participat en nombrosos ensembles especialitzats en interpretació
històrica com Mara Aranda, Sarao de Musas, Academia 1750, La Grande
Chapelle o Le Concert des Nations. Forma part dels grups Canto Basso,
WorkinGOpera, La Sonorosa, Seicento is Alive i Tañer. Amb La Sonorosa,
ha enregistrat el CD Vida Bona, sobre la música de Luis de Briceño per
al segell La mà de guido. Ha enregistrat la part de guitarra solista de
la banda sonora Jean-François i el sentit de la vida, dirigida per Sergi
Portabella amb música de Gerard Pastor. Amb el grup Tañer han lllançat
el seu primer disc, IM-POSIBLES, dedicat a les danses instrumentals del
segle XVII, editat per Lindoro.
https://belisanaruiz.wixsite.com/belisanaruiz
FIX NICOLETOriginari de França, François Xavier ‘Fix’ Nicolet va estudiar als conservatoris de Rennes, Orleans i Estrasburg. S'ha especialitzat en música antiga (festivals Vieilles Musiques d’Estrasburg, residència a Arcades Institutes a França, Festival de Musica Barroca a Costa Rica, etc) però també col•labora amb compositors actuals com Salvador Brotons, Manel Ribera, José Galeote, Glòria Villanueva o Sergi Sirvent. A més de la seva carrera solista, participa amb els conjunts Sons de Fusta i Cristall (amb la flautista Montserrat Gascón), Tangozzolla (amb Maria Perera, violí) i amb l’Ensemble Fluido (dedicat a la difusió del repertori actual).
Fix Nicolet ha desenvolupat una important carrera internacional, tocant amb orquestres com l’Orquestra Simfònica de Kielce (Polònia), l’OJHB de França, l’Orquestra Julià Carbonell o l’Orquestra del Liceu de Barcelona... Ha gravat programes i concerts per a la ràdio (França, Catalunya, Costa Rica, Vietnam i Polònia), per a la televisió (TF1, França) i ha editat tres CDs per als segells AxBMusic, La Mà de Guido i CapitalSound. Des de fa més de 20 anys, es dedica a la pedagogia i és professor de l'Escola Municipal de Música de l'Ametlla del Vallès, del Conservatori Professional de la Creu Alta i de l'Escola Pia de Sabadell.
https://www.facebook.com/fixnicoletguitarra/
STÉPHANIE BRIOTDesprés d’iniciar la seva pràctica musical amb estudis de piano al Conservatori de Toulon, va continuar els seus estudis com a musicoterapeuta, professió que exerceix a l’actualitat.
La seva pràctica de cant va començar als 7 anys en un cor infantil. Posteriorment es va formar en cant líric amb Francine Jullien-Gouzes cap als 20 anys. També va participar com a cantant a diversos cors de música antiga (
Ensembre Vocal de Montpellier i
Ensembre Universitaire).
Està seguint diversos cursos de formació al voltant de la veu humana amb el
Roy Hart Theatre.
A partir de 2021 va començar a col•laborar amb el llaütista Pascal Pittorino, amb qui va crear un duo per interpretar cançons franceses, música tradicional i veu poètica. Actualment treballen repertori renaixentista de John Dowland, Claudin de Sermisy i Jean Chardavoine amb veu i llaüt.
ANTONI GUIROLA
Nascut a Monistrol de Montserrat, Antoni Guirola, dedicat professionalment a un sector que no té res a veure amb la música, és tanmateix un apassionat entusiasta de la percussió ibèrica (de la qual ha realitzat nombrosos cursos). És autodidacta i amateur, i al llarg de més de trenta anys ha estat vinculat a diversos grups de percussió popular i folklòrica.
Dins de l’àmbit associatiu de Monistrol en concret, és actualment el cap de colla de
Els Tronats, una batucada creada el 1995 que acompanya els populars Diables a les festes populars.
ESBART MONISTROL DANSAIREL’Esbart
Monistrol Dansaire fou fundat el 22 de setembre de 1990. Apadrinat per
l’Esbart Sabadell Dansaire, realitza la seva primera actuació a
Monistrol el 21 d’abril de 1991. És membre de l’Agrupament d’Esbarts
Dansaires de Catalunya. És una entitat que té per finalitat la
recopilació, conservació, ensenyament i difusió de les danses
tradicionals del Països Catalans, tenint sempre cura d’oferir i mantenir
aquest folklore en la seva màxima puresa possible.
La característica
general de les danses de L’Esbart són la seva simplicitat sòbria i
austera, i per tant, la seva natural distinció i elegància , exempta de
tota exageració i de tot rebuscat efectisme. El que l’Esbart Monistrol
Dansaire vol mostrar en les seves actuacions és tant simple com la
cultura , la historia i el tarannà recuperat del poble català.
Actualment
l’Esbart està format per tres grups: infantil, juvenil i Cos de Dansa.
Les diferents seccions participen activament a Catalunya sota la
direcció d’Anna Rodríguez i amb la col•laboració de Carmina Cañadó en
els temes de vestuari.
La inquietud d’aquesta entitat no és
altra que la de la motivació per mantenir una tradició viva i alhora
gaudir al màxim de la possibilitats de mostrar arreu la nostra cultura.
BELÉN ESTIVALBelén
Estival és instrumentista, musicòloga i pedagoga. Es va diplomar com a
Professora Superior de Guitarra al Conservatorio Superior de Madrid,
sota el magisteri de José Luis Rodrigo. El seu interès per la música
històrica la va portar a especialitzar-se en els instruments de corda
polsada del Renaixement i el Barroc, passant a estudiar al Conservatoire
de Musique de Neuchâtel (Suïssa), on va obtenir el títol superior en
l’especialitat de llaüt renaixentista sota el magisteri de Jorge Fresno i
Rose Mª Meister. Ha realitzat cursos d’especialització en interpretació
de la música antiga amb professors com Nicolás Daza, José Miguel
Moreno, Gerardo Arriaga i Pat O’Brien. És Màster en Musicologia Aplicada
de la Universidad de la Rioja i prepara actualment un doctorat, a la
mateixa universitat, sobre la interpretació de la música de vihuela.
Com
a guitarrista, llaütista i vihuelista, realitza habitualment concerts
amb els grups La Lira Nocturna, Due Voci i L’ Allegrezza, a més de
col•laborar amb altres agrupacions com Estil Concertant i Dialogo della
Rosa. Ha realitzat concerts i enregistraments amb aquestes formacions a
Espanya i Europa, participant a festivals com les Semanas de Música
Religiosa de Cuenca, les Jornadas de Musicología de la UCLM, els Cicles
de Música a la Capella de la Universidad de Valencia, el Festival
Internacional de Música Antiga de Xàtiva o el Seminario
Internazionale di música antica de Santu Lussurgiu (Italia). Com a
musicòloga ha col•laborat com a assessora musical a la Fundación Juan
March i actualment participa en un programa de ponències del
Departamento de Estudios Hispánicos del Connecticut College (EEUU). Ha
desenvolupat la seva activitat pedagògica a la Universidad de Castilla
la Mancha, en l’àmbit de l’Ensenyament Secundari i en diversos
conservatoris professionals de la Comunidad de Madrid.
https://www.facebook.com/people/Mar%C3%ADa-Bel%C3%A9n-Estival-Visier/100013075843627/
Formada en llaüt (renaixentista i barroc) i en tiorba als conservatoris Nacional de Lió, Regional de París, departamentals de Pantin i Évreux i al de Celles amb professors com Rolf Lislevand, Charles-Edouard Fantin, Benjamin Narvey, Clarie Antonini, Leonardo Loredo i James Holland, Alexandra Provost, malgrat la seva joventut, ha col•laborat amb reconegudes formacions com Les Nouveau Charactères i amb directors de prestigi com Emmanuelle Haïm o Stéphane Fuguet. També ha participat en tallers musicals dirigits per Benjamin Perrot, Florence Bolton o Catherine Deutsch i va fer un concert a duo amb el prestigiós guitarrista Raymond Cousté.
A més de participar als cursos de grans mestres com Hopkinson Smith o Paul O’dette, Alexandra ha volgut ampliar els seus coneixements assistint a seminaris d’altres aspectes de la música, com els de cant barroc (Claire Leffilliâtre), dansa renaixentista i barroca (Ana Yepes), cant gregorià (Marcel Pérès) o declamació (Pascale Boquet i Benoît Damant).
RAIMONDO MANTIONENascut
a Agrigento (Sicília - Itàlia) el 1984, Raimondo Mantione es va graduar
en guitarra clàssica al Conservatorio Vincenzo Bellini de Caltanissetta
l’any 2002. Posteriorment, va cursar estudis amb Maurizio Norrito a
Palerm i amb Walter Zanetti a Bolònia. En aquest període va assistir a
masterclasses amb Alirio Díaz, Claudio Marcotulli i François Laurent.
El
2004 es va traslladar a París per assistir a les classes d’Alberto
Ponce a l’École Normale de Musique ‘Alfred Cortot’, on va obtenir el
Diploma Superior. L’any 2006 va guanyar el 1r premi al concurs G.
Rospigliosi de Pistoia i el 3r premi al concurs Città di Parma. L’any
2007 torna a Sicília, on comença la seva activitat pedagògica com a
professor d’escola pública. El 2013 va assistir a un màster de guitarra
clàssica al Conservatori de Caltanissetta, interpretant amb una guitarra
original del cèlebre luthier Nikolaus Georg Ries de 1820/30.
Fascinat
per la música antiga, es va iniciar en l’estudi de la tiorba i la
guitarra de cinc ordres. Després d’una masterclass amb Daniele Caminiti,
va decidir assistir a classes de llaüt al Conservatorio Antonio
Scontrini de Trapani amb Monica Pustilnik (des de 2020). En aquest
context, va aprofundir en la música baroca amb la tiorba i el llaüt de
13 ordres i el baix continu. Allà va obtenir el màster en llaüt el
2023, presentant un recital titulat Trascrizioni e nova musica per
Liuto: da Jean Baptyste Lully a Stephen Goss.
Ha participat com a
continuïsta a Il Combatimento di Tancredi e Clorinda i a L’incoronazione
di Poppea de Monteverdi al Col•legi dels Jesuïtes de Trapani, amb el
Laboratorio Barocco Scontino. Col·labora amb la cantant Theresia Bothe,
amb programes dedicats al repertori vocal de principis del segle XVII
italià.
https://www.youtube.com/user/mantions84 TRIO DESCONCIERTOFormat per tres guitarristes de reconegut prestigi, David Font, andorrà, Gian Carlo Scevola, xilè resident a Gràdia (Barcelona) i Simón Maisano, argentí resident a Sants (Barcelona), porten des del 2016 oferint concerts diferents i nous per al seu públic. La seva marca inconfusible es veu reflectida en una identitat interpretativa fresca i original. La subtilesa, l’energia, les dinàmiques i els colors són els trets distintius de les seves interpretacions, creant repertoris únics i elegants, plens de sensibilitat i amb una unitat temàtica i un marcat caràcter estètic. Com a amants de la música de cambra, els seus integrants focalitzen el treball en dos eixos principals: les composicions originals i les adaptacions pròpies sobre una gran varietat d’estils. El Trio Desconcierto, a través de les seves interpretacions, aconsegueix una connexió especial i única amb la seva audiència.
https://www.triodesconcierto.com/
PROFESSORAT
Foto: Santi PerielHOPKINSON SMITHCurriculum de Hopkinson Smith a l’apartat ‘Artistes’
Foto: Marco BorggreveSOPHIE KLUSSMANNCurriculum de Sophie Klussmann a l’apartat ‘Artistes’
Foto: Santi PerielÀLEX GARROBÉDes que va guanyar el 1r Premi al Concurs de Guitarra Fundación Guerrero i al Concurs de Joventuts Musicals d'Espanya, la seva carrera concertística s'ha desenvolupat en més de quaranta països, actuant en prestigioses sales internacionals com el Concertgebouw d'Amsterdam, l'Auditori de Radio France de París, l’Auditorio Nacional de Madrid, el Palau de la Música Catalana de Barcelona o l’Auditori Lutowslasky de Varsòvia.
Ha estrenat obres de diversos compositors contemporanis, d’entre les que en destaquen el Concerto Mare Nostrum de Salvador Brotons, …di un soffio d’aura d’Agustí Charles o el Concierto de Petrer de Simone Iannarelli (en cada cas com a solista amb orquestra).
Doctor en Història de l'Art i Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat professor al Centro Superior de Música del País Vasco (MUSIKENE), a l'Escola de Música de Barcelona-UAB i actualment ho és a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). També imparteix classes magistrals arreu del món.
Ha editat sis CD amb els segells Harmonia Mundi, Opera Tres i Columna Musica. Després d'escoltar el seu CD dedicat als compositors britànics, Sir Malcolm Arnold va opinar que era: "Una interpretació magistral", a la qual va afegir "És gratificant escoltar la música interpretada tan magníficament".
Àlex Garrobé va impartir el curs de guitarra clàssica a la primera edició de l’Acadèmia Internancional Joan Carles i Amat, celebrada a Monistrol de Montserrat l’octubre del 2023.
https://www.alexgarrobe.com/about.html
ANDERS CLEMENS ØIEN Nascut a Oslo (Noruega) el 1976, Anders Clemens Øien va començar a tocar la guitarra als 12 anys. Es va graduar el 1999 al Koninklijk Konservatorium de La Haia. El 2000, becat pel Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya, es trasllada a Barcelona, on completa els seus estudis de postgrau a l’Escola d’Arts Musicals Luthier amb Àlex Garrobé i Sadahiro Otani, obtenint la qualificació de Cum Laude. A més, amplia la seva formació amb masterclasses amb David Russell, Marco Smaili, Marco Socias, Fernando Rodríguez, Manuel Barrueco o John Williams.
Ha estat guardonat en concursos internacionals com Infanta Cristina-J. Guerrero (Madrid), José Tomás (Petrer-Alacant), Julian Arcas (Almeria) i Alhambra (València), tot i que fou el Concurso Andrés Segovia (Granada, 2003) el que li va obrir les portes a una carrera internacional. Des d’aleshores ha ofert concerts a bona part d’Europa, Kazajistan, Corea del Sud i Brasil. D’entre els seus concerts més recents, cal destacar la interpretació del Concierto de Aranjuez sota la batuta de Juanjo Mena i la Filharmònica d’Oslo. Anders Clemens és convidat assíduament als festivals més importants de Noruega, Corea, França, Finlàndia i Espanya.
Artista del segell discogràfic Nordic Sound, Anders Clemens ha enregistrat sis CD: Romanza (2003), Sonatas (2005), Recuerdos de Tàrrega (2008), Fernando Sor - Selected works (2010), Alexander Tansman - Selected works (2018) i Manuel Ponce - Selected works (2021). És també el director artístic del Festival Internacional de Guitarra de l’Hospitalet de l’Infant i exerceix com a docent al Conservatorio Superior de Música de Aragón.
https://www.facebook.com/andersclemensoien/